Eat Poland
W urokliwej, zabytkowej sali fortecy na wyspie Suomenlinna zgromadziło się w niedzielny wieczór wielu znanych fińskich kucharzy, blogerów i dziennikarzy kulinarnych, po to aby skosztować smakołyków organicznej nowoczesnej polskiej kuchni połączonych wspólną bałtycką nutą.
Krótko mówiąc: przyszli, a raczej przypłynęli, zjedli, wypili, wypełnili skrupulatnie ankiety, a teraz mają coś o tej kuchni napisać. Co i czy napiszą, zobaczymy.
W ramach tournée po krajach bałtyckich zespół Eat Poland przed Helsinkami odwiedził Rygę i Tallinn, a z Helsinek skierował się do stolicy Szwecji – Sztokholmu. Głównym celem takiej szeroko zakrojonej akcji jest promocja polskiej nowoczesnej i innowacyjnej sztuki kulinarnej, awangardowego designu i unikatowych produktów wzornictwa przemysłowego.
Projekt Eat Poland wpisujący się w założenia programowe przewodnictwa Polski w Radzie Państw Morza Bałtyckiego stanowi element uzupełniający działania mające na celu aktywizację współpracy instytucji nadbałtyckich i promocję wymiany gospodarczej w regionie. Wydawnictwo USTA z tej okazji przygotowało książkę On Polish Sea Fish oraz cykl kolacji pod hasłem Eat Poland prezentujących to, co dziś w polskiej kuchni najlepsze i najciekawsze. Kucharz Michał Gniłka przygotował menu bazujące na charakterystycznych polskich produktach: grzybach, chlebie, serach, kaszy, rybach. Designerzy Radosław Berent i Łukasz Marcinkowski z poznańskiej kwiaciarni Kwiaty&Miut przygotowali specjalny wystrój stołu, przy tym prócz bukietów, z których słyną, stworzyli też wspólnie z pracownią Spiek Ceramiczny oraz firmą Bolesławiec specjalną linię ceramiki nawiązującą do morskich klimatów. W takiej wyjątkowej oprawie polska kuchnia prezentowała się doskonale. Nam się podobało i smakowało.
Projekt współfinansowany jest przez Ministerstwo Spraw Zagranicznych RP w ramach konkursu „Współpraca w dziedzinie dyplomacji publicznej 2015”.
Źródło: finlandia.msz.gov.pl
Fot: finlandia.msz.gov.pl